När livet brinner omslag
Hur mår du egentligen, min vän?

Brinner livet ifrån dig eller är du på väg att brinna ut själv? Kanske tillhör du gruppen av högkänsliga människor?

Den här boken är för dig som är trött. Den är inte för läkarna, inte för försäkringskassan eller folkhälsoinstitutet. Den är bara en angelägenhet mellan dig och mig. Jag är intresserad av att vi ska må bra och just detta är huvudsyftet med boken. Du kan se boken som en inspirationskälla till att bli på bra humör och som en mental verktygslåda.

Min målsättning med boken är att återupprätta tron på vår inneboende läkande kraft, som alltid är närvarande men kanske inte tillräckligt aktiv. Den kallas ibland för ”gammal kunskap”.

En del av dessa sanningar hade min gamla mormor i Norrland, där jag växt upp och fortfarande är bosatt, kunnat berätta; för övrigt gjorde hon det också och det för oss vidare till historien om morbror Micka som kunde stä blod, vilket numera anses som rent svammel och hokus pokus.

Som barn visste jag att världen är fantastisk och att under och mirakler sker titt som tätt. Med stigande ålder gick den känslan nästan förlorad och jag blev sjuk.

Att blåsa på fingret när man gjort sig illa, brukar göra att det känns bättre. Det anses av många vara ett barnsligt beteende och enligt många förståsigpåare fungerar det inte alls. Men numera vet man med säkerhet att det fungerar, vilket beskrivs som ”Gate-teorin”.

Jag har studerat ämnet ur de flesta synvinklar, inklusive den akademiska världens synsätt, då jag har en fil. kand. i rehabiliterings- och handikappvetenskap. Mina studier har även inkluderat medicin, neuropsykologi samt kreativitet och problemlösning med mera. Som före detta lastbilschaufför och trafiklärare har jag svårt att förlika mig med den akademiska världens sätt att förringa allt som är värt att lyfta fram.

Det som läkarna föraktfullt kallar placeboeffekt och beskrivs som något som är svagt mänskligt och bara krånglar till deras forskning, ser jag tvärtemot som ett av de yttersta bevisen för att vi har en inneboende läkekraft, oavsett om vi får verksamma mediciner eller sockerpiller. Det finns givetvis fler positiva bevis, som jag kommer att beskriva i boken.

Vad som skiljer en överlevare från andra är fantasin att kunna föreställa sig saker och skeenden. Detsamma gäller NÄR du ska bli frisk, inte OM du ska bli frisk. Att bli vän med den här boken kan hjälpa dig att bli vän med sjukdom och smärta. Att förskjuta problemet med att vara tjurig och envis fungerar uppenbarligen inte.

Min roll i livet ser jag som den sammanbindande länken mellan olika ”världar” och tankesätt, som ser ut att vara varandras motsatser; exempelvis olika religioner som strider mot varandra, evolution kontra bibelns skapelseberättelse, läkarvetenskap gentemot naturmedicin och nya vetenskapliga rön jämfört med gamla sanningar. Ett begrepp som blivit allt vanligare nu medan jag färdigställt denna bok är ”Högkänslig personlighet” eller engelskans motsvarighet Highly sensitive person. Några av er läsare kommer säkert att känna igen sig i just den grupp.

Den här boken skrevs till stora delar omkring år 2000 efter en mycket händelserik, tragisk och mirakelfylld period i mitt liv. Nu ligger den, tillsammans med sitt budskap, i dina händer.

Ulric


Röster om boken:

”När livet brinner av Ulric Jansson: Jag har precis läst en alldeles ny och innehållsrik bok som grep tag i mig på flera olika sätt. ”Jag hann aldrig lägga märke till vingarna” – en rad tidigt i boken som väckte min nyfikenhet, dessutom var den vackert och poetiskt skriven. Boken är en härlig blandning av noveller, forskning kring hälsa, roliga uträkningar och mycket annat. Och den rör och berör alla med sitt budskap och humor. Boken fick mig att tänka till många gånger och när jag till sist la den ifrån mig var jag fylld av tankar och insikter. För att bena upp dessa tankar och insikter eller kanske för att finna ännu fler infallsvinklar och perspektiv kommer jag att läsa om boken. Det kommer att bli ett sant nöje!”
Nina Eklund Tegar, Sveriges förening för högkänsliga SFH

Det är en mycket speciell bok som jag tror att många kan få styrka av eftersom det är så otroligt många som kan känna igen sig, då det gäller fysisk och psykisk hälsa samt allt som vi omger oss med – som faktiskt stör just hälsan. Jag hoppas denna bok når många!
I ljus och kärlek
Kristina

Min vän Ulric Jansson har skrivit denna bok och här får man verkligen komma in i en mans tankar, känslor och funderingar som pendlar mellan som vuxen och barn livet … Många skratt. Rekommenderar den verkligen.
Susanne

Läser just nu en mycket förunderlig och klok bok. Boken är skriven ur en djup underström av vishet. I ett sällsamt stilla , men ”busigt” sätt att dela med sig av dessa fantastiska erfarenheter. Opretentiöst, jordnära, låter författaren ljuset skina igenom varje textrad, varje strof ! Kort sammanfattning, Tron på din inneboende och läkande kraft. Läs den! Den kommer att få dig att tänka Om! Bokens titel: När livet brinner, av Ulric Jansson.
Karina